Cel Mai Bun Atomizor O-Mac โ€“ Analiza Comparativa 3WFB-30E vs 3WF-14B

Cel mai bun atomizor O-MacSunteti in cautarea celui mai bun atomizor O-Mac? Avem mai jos o comparatie foarte interesanta intre cele doua modele de top oferite de catre producatorul din Romania, O-Mac 3WFB-30E si O-Mac 3WF-14B. Gandite pentru culturi de toate tipurile, de la gradini la livezi sau podgorii, aceste aparate puternice sunt descrise mai jos, fiecare cu plusurile si minusurile sale.

PE SCURT: Daca ne uitam strict la performante, alegerea este clara, intre cele doua. Pe locul 1 avem un model profesional, atomizorul O-Mac 3WFB-30E, cu o putere de 5.6 CP si o raza de stropire orizontala de 21 metri. Avand in vedere performantele atinse, pretul acestui model este unul extraordinar. Daca totusi nu aveti nevoie de un atomizor profesional, alternativa vine tot de la acest producator, cu modelul semi-profesional O-Mac 3WF-14B, cel care ia locul 2. Acesta din urma are 3.4 CP si atinge si el o distanta de stropire peste medie, de 18 metri pe orizontala.

1. Atomizor O-Mac Pro Series 3WFB-30E, 5.6CP – CEL MAI BUN

Cel mai bun atomizor

Atomizor O-Mac Pro Series 3WFB-30E
Atomizor O-Mac Pro Series 3WFB-30E

Dupa cum indica si numele sau, O-Mac Pro Series 3WFB-30E face parte din seria de produse profesionale ale producatorului roman, fiind un atomizor foarte puternic, cu un motor Kasei de 79 cm3 si 5.6 CP, ce ajunge pana la 7,000 RPM in timpul functionarii. Este una din cele mai accesibile optiuni de pe piata, la pretul la care este oferit, variantele profesionale de la Cifarelli sau Solo fiind oferite la preturi si de 2-3 ori mai mari.

O-Mac Pro Series 3WFB-30E vine cu un carburator de tip diafragma, si are o putere foarte mare, acest lucru vazandu-se si in viteza de refulare, ce atinge 120 km/h. Aparatul mai are si sistem decompresie, kit pentru pulverizare fina, robinet si filtru pentru solutie.

Un element de luat in considerare este si capacitatea rezervorului, de pana la 14 litri lichide, unde este un pic sub nivelul altor aparate similare ca putere. In schimb, va pulveriza substanta la o distanta mult mai mare decat destui competitori din gama profesionala, aceasta ducandu-se pana la 21 metri in plan orizontal. In schimb, pe vertical aceasta se va duce pana la 10 metri, deci din acest punct de vedere nu se descurca la fel de bine. Puterea si modul de pulverizare se realizeaza cu ajutorul a 4 trepte dintre care se poate alege.

Avantaje

 • Atomizor profesional foarte puternic, motor Kaiser de 5.6 CP si 7,000 RPM
 • Carburator tip diafragma
 • Viteza refulare de pana la 120 km/h (variante semi-profesionale de la Ruris ajung la 100 km/h)
 • Pulverizare cu lichide, granule sau praf
 • 4 Trepte de pulverizare
 • Debit de lucru de pana la 150 litri pe ora
 • Distanta pulverizare orizontala, 21 metri, este una din cele mai bune
 • Greutatea buna, de 12.5 kg (gol)

Dezavantaje

 • Rezervorul de lichide cu capacitate usor sub medie, de 14 litri
 • Distanta de pulverizare pe verticala, 10 metri

Vezi pretul de azi


2. Atomizor O-MAC 3WF-14B, 3.4 CP – MAI ACCESIBIL

Atomizor O-MAC 3WF-14B
Atomizor O-MAC 3WF-14B

In ce priveste atomizorul O-MAC 3WF-14B, acesta pare a fi un model semi-profesional, cu performante sensibil mai reduse fata de aparatul ales pentru primul loc in aceasta comparatie. O-MAC 3WF-14B este dotat cu un motor mai slab, de 3.4 CP, ce atinge pana la 6,000 RPM in timpul functionarii. Pornirea este cu aprindere electronica.

Atomizorul O-MAC 3WF-14B vine cu un rezervor de 14 litri de solutie, pe care o va putea pulveriza la distante de 18 metri pe orizontala, sau 10 metri pe verticala.Viteza de refulare poate atinge 100 km/h, ceea ce este tipic pentru un model semi-profesional. Are si acesta 4 trepte de intensitate, cu ajutorul carora puteti regla modul de stropire, intre jet, ceata sau picaturi. In plus, este dotat cu pompa booster, ce asigura o omogenizare mai buna a solutiei. Greutatea aparatului este de 12.3 kg, gol.

Are destui competitori la un pret similar, dar cu performante ceva mai slabe, deci merita achizitionat. Este mult mai ieftin decat celelalt atomizor O-Mac, si deci este bine sa fie ales de catre cei cu gradini mai mici, ce nu au nevoie de performante extreme.

Avantaje

 • Atomizor semi-profesional, de 3.6 CP si 6,000 RPM
 • Aprindere electronica
 • Raza de stropire orizontala, pana la 18 metri distanta, este excelenta
 • Viteza de refulare buna, 100 km/h
 • 4 Trepte de intensitate (jet, ceata sau picaturi)
 • Pompa Booster este inclusa
 • Consum mic de benzina (0.4 l/ora), ce permite 3+ ore de munca (rezervorul de 1.3 l)
 • Carburator tip diafragma
 • Greutate redusa, 12.3 kg gol

Dezavantaje

 • Pretul usor peste alte modele semi-profesionale (Ruris, de exemplu)
 • Rezervorul de 14 litri (usor sub medie)

Vezi pretul de azi


Cand avem nevoie de un atomizor?

Tratamente fitosanitareAtomizoarele sunt gandite pentru a ajuta la stropirea unor suprafete foarte mari de culturi, fiind utilizate pentru tratarea impotriva bolilor si daunatorilor a gradinilor, livezilor sau podgoriilor. In acelasi timp, pot fi folosite in orice alt scop care ar necesita stropirea unei substante, de la dezinsectii la dezinfectii ale unor spatii interioare.

Versiunile la care ne uitam astazi, dotate cu motor termic si capabile sa acopere suprafete mari intr-un timp relativ scurt, sunt gandite pentru utilizatorii care au sute sau mii de metri patrati de teren ce trebuie tratat rapid si cu o acoperire uniforma.

Ce criterii luam in considerare cand alegem un atomizor profesional?

Alegerea unui atomizor ar trebui sa ia in considerare genul de suprafata ce va trebui acoperita, dar si particularitatile culturii. De exemplu, in cazul unei livezi cu pomi foarte inalti, un atomizor cu un motor slab nu va reusi sa trimita substanta suficient de sus in plan vertical, astfel incat un model mai puternic va trebui achizitionat, chiar daca suprafata nu este foarte mare in plan orizontal.

In functie de suprafetele ce trebuie acoperite, avem:

 • Atomizoare manuale (vermorelul clasic cu pompa): suficiente pentru suprafete mici, de zeci sau poate sute de metri patrati. Sunt foarte ieftine, sub 100 lei, dar trimit substanta la doar cativa metri distanta si necesita efort mai serios.
 • Atomizoare conventionale (hobby): bune pentru suprafete de sute de metri patrati sau chiar pana in 1,000 mp, acestea sunt electrice cu acumulator sau dotate cu motoare pe benzina mai slabe, de 1-2 CP. Jetul de substanta pulverizata este de obicei mai mic de 10 metri.
 • Atomizoare semi-profesionale: aparate cu motoare mai puternice, de 3-4 CP, se pot utiliza si pentru suprafete de peste 1,000 sau 2,000 metri patrati. Jetul de substanta se duce la 10-15 metri in plan orizontal.
 • Atomizoare profesionale: acestea sunt folosite pe suprafete mari, fiind dotate cu motoare de pana la 5-6 CP. Puterea mare permite acoperirea cu eficienta a suprafetelor foarte mari de gradina si a livezilor chiar si cu cei mai inalti pomi. Jetul de substanta poate ajunge si la 15-20 metri, in functie de model.

Specificatiile unui atomizor O-Mac de luat in considerare

In ce priveste specificatiile atomizoarelor, fie ca vorbim de modele de la O-Mac sau de la alti producatori, sunt cateva elemente la care va recomand sa va uitati, atunci cand alegeti unul. Detaliem pe scurt fiecare din aceste specificatii importante, mai jos.

Motorul (CP): tinde sa separe atomizoarele semi-profesionale de cele profesionale, pentru ca puterea motorului influenteaza presiunea la iesire si distanta pana la care poate fi trimisa substanta pulverizata.

Distanta de pulverizare orizontala si verticala: cea orizontala este importanta pentru gradini si alte suprafete similare, in timp ce pe verticala aceasta distanta este relevanta in cazul livezilor, mai ales a celor ce au pomi mai inalti.

Capacitatea rezervorului cu substanta: de obicei este intre 10 si 20 de litri, iar cu cat aceasta este mai mare, cu atat puteti stropi mai mult inainte sa realimentati.

Tipul de pulverizare: puteti trimite un jet puternic, sau puteti pulveriza sub forma de ceata foarte fina, sau picaturi. Optiunea de substante lichide sau solide exista si ea.

Marca: branduri gen Solo, Cifarelli, Makita, acestea sunt aduse din strainatate, si sunt foarte apreciate in lume. Daca vreti ceva mai accesibil, atunci nu veti da gres cu modele de la O-Mac sau Ruris, ambele fiind branduri ale unor firme din Romania.

Pretul: exista si variante foarte scumpe, in genul atomizoarelor Makita, dar si unele mai ieftine, cum sunt cele de la Ruris. O-Mac pare sa produca pulverizatoare ceva mai accesibile, in special in cazul modelelor profesionale, mult sub preturile unora similare ca putere.

O-Mac Romania โ€“ Scurta Istorie

O-Mac LogoO-Mac este un brand care apartine unei companii din Romania, numita O-Mac Padure & Gradina SRL. Infiintata in 2004, compania este in acelasi timp importatore a unor branduri puternice pe piata echipamentelor agricole, dar si producatori de astfel de aparate. Printre produsele lor, se numara si aceste doua atomizoare, despre care discutam astazi.

Firma are peste 180 distribuitori in toata tara, avand peste 30 de angajati proprii si 4 reprezentante. Cifra de afaceri in anul 2018 a fost de peste 6 milioane de euro, iar firma este profitabila, fiind deci o afacere romaneasca de succes.