Cel Mai Bun Atomizor Solo – Analiza Comparativa Solo 423 vs 451

Sunteti in cautarea unui atomizor Solo, si nu stiti care dintre modelele disponibile pe piata este mai bun? Avem o analiza comparativa a celor doua modele principale de atomizoare pe benzina de la Solo, si va spunem ce poate fiecare dintre ele. Solo 423 vs Solo 451 este analiza pe care o facem mai jos. Haideti sa vedem care este castigatorul, iar apoi detaliem si de ce am ales astfel.

Cel mai bun atomizor SoloPE SCURT: in batalia celor doua atomizoare Solo, declaram castigator pe Solo 423, modelul mai profesional al producatorului din Germania. Este aparatul clar mai puternic, cu motor de 4.1 CP, astfel incat se va descurca mult mai bine la pulverizarea pe distante mari, de pana la 12 metri pe orizontala. Dezavantajul sau este rezervorul de doar 12 litri (10 litri incap efectiv). Pe locul 2, il avem pe Solo 451-02, una din cele doua versiuni ale acestui atomizor, cel cu rezervorul foarte mare, de 21 litri (20 incap efectiv). Puterea in schimb este de doar 2.9 CP, deci cu aproximativ 30% mai mica decat la modelul de top. Fiecare model are un dezavantaj major, unul capacitatea rezervorului, celalalt puterea motorului. Ramane sa alegeti si voi pe cel care il considerati mai important.

In trecut am mai discutat si despre cele mai bune atomizoare profesionale, dar am analizat in detaliu si aparatele de la Cifarelli, Makita sau Ruris.

1. Atomizor Solo 423 – 4.1 CP – CEL MAI BUN

Cel mai bun atomizor

Atomizor Solo 423
Atomizor Solo 423

Un atomizor semi-profesional cu o putere destul de mare a motorului, de 4.1 CP, Solo 423 este castigatorul in comparatia noastra a celor mai bune atomizoare ale acestui producator. Modelul este unul dotat cu un motor pe benzina in 2 timpi, de 72.3 cm3 si 4.1 CP. Robust, cu capacitate de manevrare usoara, poate mentine presiunea mare la pulverizare pe perioade lungi de timp.

Are un debit de refulare aer de pana la 1400 m3/h, iar substanta pulverizata se va duce pana la 12 metri distanta pe orizontala, utilizand in acest scop o duza Solo speciala cu 4 setari diferite.

Greutatea sa, de doar 11 kg, este unul din elementele de luat in considerare, mai ales ca si capacitatea rezervorului de substanta lichida este una destul de mica, de doar 12 litri (10 litri incarcare efectiva). De altfel, acesta este si un dezavantaj pentru Solo 423, faptul ca va trebui sa realimentati mai des cu substanta.

Solo 423 are un maner multifunctional, ce poate fi utilizat in mod continuu sau doar pe anumite zone in momentul declansarii.

Avantaje

  • Modelul mai puternic, dotat cu motor in 2 timpi de 4.1 CP
  • Distanta de pulverizare 12 metri pe orizontala
  • Rezervor cu gura mare de umplere
  • Motor cu consum mic de combustibil si emisii scazute
  • Maner multifunctional, pentru utilizare locala sau continua
  • Duza Solo cu 4 setari, pentru jet lung, unghi larg, duza deflector si duza cu doua fete
  • Utilizat pentru gradina, podgorii, livezi, peisagistica

Dezavantaje

  • Capacitatea mai mica a rezervorului, de 10-12 litri

Vezi pretul de azi


2. Atomizor Solo 451-02 – RAPORT CALITATE/PRET

Atomizor Solo 451
Solo 451

In ce priveste atomizorul Solo 451-02, acesta este modelul cu rezervorul mai incapator, dar exista si o varianta cu un rezervor mult mai mic, denumit 451-01. Discutam astazi de modelul de 2.9 CP ce are un rezervor de 21 litri (incap 20 litri lichid), un model ceva mai slab decat Solo 423, dar care ii ofera o competitie serioasa multumita capacitatii sale mult mai mari. Acest model este dotat cu un motor in 2 timpi pe benzina, de 66.5 cm3. Are acelai debit maxim de aer, de 1400 m3/h, ca si Solo 423.

Ceva mai usor cand este gol, Solo 451-02 cantareste 10.8 kg. Totusi, dupa ce este umplut la maxim cu acei 20 litri solutie, ii veti simti greutatea, la fel ca la orice alt model semi-profesional.

Solo 451 va trimite substanta la o distanta de 11.5 metri, deci destul de apropriat de performantele lui Solo 423. Este dotat si cu mai multe duze, utilizate pentru dezaburire, pulverizare pe lungime mare, cu unghi larg sau duza deflector.

In general, Solo 451 este considerat o versiune mai economica a lui Solo 423, dar in zilele noastre diferenta de pret nu este intotdeauna chiar asa de mare. Avand in vedere ca are un rezervor cu capacitate dubla, iar distanta de pulverizare se apropie mult de cea a lui 423, putem spune ca 451-02 este o alternativa buna la aparatul de top al celor de la Solo.

Avantaje

  • Atomizor semi-profesional, cu motor de 2.9 CP
  • Capacitatea rezervorului cu lichid, de 20-21 litri, foarte mult
  • Greutatea mica a aparatului cand este gol, de 10.8 kg
  • Distanta de pulverizare, de 11.5 metri, este una decenta
  • Utilizare in pomicultura, gradinarit, viticultura, peisagistica
  • Dotat cu doze multiple, pentru jet lung, dezaburire, dispersia jetului sau deflectoare pe 1 sau 2 directii
  • Functie amortizare vibratii

Dezavantaje

  • Motorul mai slab, de 2.9 CP

Vezi pretul de azi


Cand Avem Nevoie De Un Atomizor?

Proprietarii de gradini si livezi stiu probabil deja cat de importanta este achizitia unui atomizor de calitate, mai ales pentru cei cu suprafete mari de stropit in fiecare an. O stropire corecta si facuta la timpul potrivit va poate salva sau imbunatati recolta, iar unul din factorii ce influenteaza aceasta activitate este calitatea atomizorului folosit. Fie ca vorbim de vita de vie, gradini sau livezi, la o suprafata mare ce trebuie tratata, veti avea nevoie de un aparat de calitate, ceva mai apropiat de un model profesional decat de unul pentru amatori.

De Ce Sa Alegem Pulverizatoarele De La Solo?

Solo este o companie din Germania, recunoscuta pentru calitatea produselor oferite, ce a fost fondata in 1948. Se concentreaza pe productia de echipamente ce vor fi folosite in gradina, iar in afara de atomizoare acestia mai au si trimmere, aparate pentru tuns iarba, suflante si multe altele. Produc aparate de calitate foarte buna, iar multumita acestui fapt ele sunt destul de apreciate si cautate.

Cum alegem un atomizor pe benzina profesional?

In primul rand, este o idee buna sa vedeti cam care va sunt nevoile, si daca intradevar aveti nevoie de ceva scump si capabil sa acopere suprafete mari de gradina si livezi intr-un timp relativ scurt.

  • Vermorel manual: pentru gradini mici de zeci sau cateva sute de metri patrati. Ceva mai greu de folosit la suprafete mari, necesita folosirea manetei cu care este dotat pentru a crea presiune in interior. Costul este mic, sub 100 de lei.
  • Atomizor hobby: acestea sunt in general fie atomizoare electrice cu acumulator, fie sunt dotate cu motoare termice pe benzina, dar ceva mai slabe, in jurul a 1-2 CP. Pulverizarea se va face la 5-10 metri distanta, iar aceste aparate sunt bune pentru gradini de pana la 1,000 sau 2,000 metri patrati.
  • Atomizor semi-profesional: pe masura ce suprafata de teren creste, veti avea si voi nevoie de ceva mai puternic si performant, capabil sa trimita substanta pulverizata la distante de 10-15 metri. Aveti in general si mai multe optiuni in ce priveste tipurile de pulverizare sau accesorii incluse. Puterea motorului tinde sa fie undeva intre 2 si 4 CP.
  • Atomizor profesional: aici sunt aparatele mai scumpe, capabile sa pulverizeze pe o raza de 15-20 metri, fiind de multe ori mai bune si pentru livezi cu copaci foarte inalti. Rezultatele cel mai bune si mai rapide vin de la aceste aparate, ce au motoare cu putere de pana la 4-5 CP.

Apoi, mai conteaza diverse alte specificatii ale aparatului, si ne vom uita pe scurt la fiecare dintre ele mai jos.

Solo 451 in actiune
Solo 451 in actiune

Puterea motorului: cei de la Solo au atat variante care ar fi considerate profesionale, de 4.1 CP, cat si semi-profesionale, de 2.9 CP. Puterea influenteaza nu doar distanta la care este trimis lichidul pulverizat, dar si volumul de lichid trimis.

Capacitatea rezervorului: intre 10 si 20 de litri este capacitatea normala a unui atomizor din aceasta clasa. Un rezervor mai mic va obliga sa realimentati mai des, dar nu va fi la fel de greu de utilizat cand este plin.

Distanta de pulverizare: vreti un model care sa se descurce onorabil, minim 10-15 metri pentru aparatele semi-profesionale, in care atomizoarele Solo par sa se incadreze.

Tipuri de pulverizare: se poate stropi cu substante lichide sau solide, se poate folosi jet, ceata sau picaturi, deci sunt mai multe modalitati de a acoperi o suprafata ce trebuie protejata.

Marca: daca alegeti variante gen Solo, Makita sau Cifarelli, toate trei cu aparate destul de scumpe si profesionale sau de calitate mare cel putin, veti primi in general destul pentru ce platiti, dar bugetul trebuie sa fie mai mare. Puteti merge si pe variante de buget, va veti face treaba oricum, dar nu la fel de rapid, iar problemele sunt mai des intalnite pe termen lung.

Pretul: aveti atomizoare de la 500 la 3500 lei, cand vorbim de modele semi-profesionale sau profesionale pe benzina.