Cele Mai Bune Frigidere Fram

Brandul Fram, unul destul de bine cunoscut de cei ce au trait in comunism, revine in curand pe piata din Romania. Distribuitorul NOD (Network One Distribution) a anuntat ca readuce acest brand al anilor 60-70, iar in perioada urmatoare vor lansa noi modele de aparate frigorifice. Pe masura ce vor lansa aceste noi frigidere Fram, vom analiza performantele lor, si raportul pret/calitate, urmand sa updatam acest articol in timp.

Update 19.08.2021: am adaugat si noile combine frigorifice de dimensiuni mici (268 l), aparute in oferta celor de la Fram.

Update 1.07.2021: cei de la Fram au lansat o serie de aparate frigorifice, in mai multe categorii. Am adaugat modelele disponibile.

Frigidere Fram

Seria Fram FDD-VRL212, frigidere cu 2 usi, de 212 l, Clasa F, Less Frost

Seria Fram FDD-VRR311, frigidere cu 2 usi, de 311 l, Clasa F

Seria Fram Fram FSD-VRR315, frigider cu 1 usa, de 315 l, Clasa F

Combine Frigorifice Fram

Seria Fram FC-VRR340, combine frigorifice de 340 l, Clasa F, Less Frost

Seria Fram FC-VRL268, combina frigorifice de 268 l, Clasa F


Noul Brand Fram, Din Trecut In Prezent

Fram

Marca inregistrata de cei de la NOD, se numeste “Fram, din trecut in prezent”.

La ce ne putem astepta de la viitoarele aparate frigorifice Fram? Cred ca vom vedea aceeasi reteta utilizata si pentru alte branduri, adica va fi un frigider facut in alta tara, probabil in China, pe care se va pune logo-ul Fram. Acelasi distribuitor NOD a facut acest lucru cu Heinner, Altex a facut asta cu Myria, si asa mai departe. Desi va intra probabil in competitie cu Arctic si alte branduri ce ofera un raport bun de pret/calitate, nu cred ca va fi fabricat in Romania.

Alte branduri romanesti, ce au fost readuse la viata de NOD sau de proprietarul companiei (Iulian Stanciu, presedinte executiv al eMAG), includ bicicletele Pegas si televizoarele Diamant (parte din Horizon).

Speranta mea este ca va fi totusi ceva mai mult decat doar o eticheta lipita de un frigider. As vrea sa vad ceva modele cu un design retro, pe langa cele mai normale. Daca tot incearca sa trezeasca amintiri celor ce au auzit de frigiderele Fram, atunci sa le ofere si un design pe masura.

Istoria Frigiderelor Fram

Brandul Fram este unul care a aparut pe piata din Romania in 1961, si care a rezistat mai putin de doua decenii. Productia acestor aparate frigorifice, de dimensiuni destul de mici la momentul respectiv, a fost facuta la Intreprinderea de Masini Electrice Bucuresti, la Sadu.

Frigorifice mici Fram

Ultimele frigidere Fram au fost produse in 1979, dar fiind destul de vechi la ora respectiva, s-a renuntat la ele. Brandul Arctic a fost cel ce a luat locul lui Fram.

La lansare, aparatele frigorifice Fram includeau variante cu urmatoarele specificatii:

  • 70 l brut, cu inaltime 80 cm, latime 52.5 cm, si adancime 62 cm.
  • 112 l brut, cu inaltime 82.5 cm, latime 57.5 cm, si adancime 68.5 cm.

Mai jos, aveti si o poza de promovare al unui frigider cu absorbtie FRAM, ce avea capacitatea de 110 l, 2 cutii pentru fructe/legume, bec interior, si chiar si broasca si cheie, pentru a putea fi incuiat. Avea 2 ani garantie.

Frigider mic Fram