TrimBot 2020, Primul Robot Gandit Pentru Ingrijirea Gradinii (VIDEO)

Trimbot 2020 robot gradinaAutomatizarea pare sa ameninte joburile tuturor in urmatoarele decenii, iar ingrijirea gradinii este cu siguranta un domeniu unde acest lucru se poate intampla. Trimbot 2020 este un robot gandit de catre cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh, care este deocamdata capabil sa realizeze anumite activitati de taiere si ingrijire in gradina, cum ar fi tunderea arbustilor sau taiatul trandafirilor.

Tehnologia folosita de catre Trimbot 2020 se bazeaza pe cartografiere 3D, iar cu ajutorul sau robotul se poate deplasa prin gradina. Fiind dotat cu instrumente de taiat si cu un brat mobil, robotul poate apoi efectua diverse activitati horticole.

Conform cercetarilor de la Edinburgh care au realizat acest robot, acesta utilizeaza algoritmi special creati pentru compararea arbustilor de marimi mari, cu forma ideala a acestora, iar apoi utilizeaza instrumentele din dotare pentru a le aduce la forma respectiva prin tundere.

Si mai impresionant, Trimbot 2020 poate toaleta si tufe de trandafiri, prin identificarea ramurilor care necesita taiere, si apoi executarea cu precizie a operatiunii.

TrimBot 2020
TrimBot 2020 in actiune

Din moment ce a ajuns in punctul acesta, realizarea de alte activitati de ingrijire a gradinii este practic garantata. Putem vedea deja, cum astfel de robotei vor impanzi parcurile si gradinile de dimensiuni mari in urmatoarele decenii, luand locul oamenilor mai in toate tarile unde salariile sunt suficient de mari incat sa justifice investitia intr-un astfel de aparat. Fie ca vorbim de stropirea gradinii sau de irigarea acesteia, sunt destule taskuri care pot fi automatizate in ziua de astazi, unele chiar mai usoare decat toaletarea trandafirilor.

Cercetatorii au sugerat si ei acelasi lucru, posibilitatea ca astfel de roboti sa fie folositi pe domenii publice pentru a intretine spatii verzi, in ferme mari sau in gradinile persoanelor cu probleme de a se deplasa. Sa ne asteptam deci, ca gradinarii viitorului sa fie de fapt proprietari de roboti pe care ii inchiriezi ca sa tii aduca acasa pentru 1-2 ore pe saptamana?

Putem multumi programului Horizon 2020, finantat de Uniunea Europeana, pentru realizarea acestui robot. Proiectul Trimbot 2020 a durat 4 ani, iar pe langa cercetatorii de la Edinburgh, a mai inclus si oameni de la universitati din Elvetia, Olanda sau Germania, impreuna cu cei de la compania Bosch.